Hannes Anttila 1893 - 1968

Anttila

Tehtaanpuiston yhteiskoulun perustaja ja rehtori 1934-1954.
Rovasti, Jääkärieverstiluutnantti

Vaikutti vahvasti erilaisiin opetusmenetelmäkokeiluihin, joihin kuuluivat läksyttömät työpäivät, ryhmätyöt ja muut uudet kokeilut.

”Rexi” tunnistettiin parhaiten sikarintuoksuisesta ilmapiiristä, joka oli aistittavissa varsinkin ”vanhan” puolen tiloissa. ”Rexinä” hän oli jykevä, ehkä hieman peloittavakin. Oppilaat kohtasivat hänet oppituntien ulkopuolella harvemmin ja opettajainhuoneeseen oli vain harvoin asiaa. Jääkäritausta aiheutti monien jääkäreiden lapsien liittymisen koulun oppilaisiin.

Hannes Anttila vaikutti vielä moniin koulun asiohin johtokunnan puheenjohtajana. Hänen rippikouluopetukseen osallistui myös tämän tekstin kirjoittaja. Hannes Anttilan lapset olivat koulumme oppilaita: Ensio (oppilas numero 1), Inge, jonka puoliso Samuli Apajalahti tuli rehtoriksi Anttilan jälkeen, Jaakko, joka oli pitkään senioriyhdistyksen taloudenhoitajana, sekä Maija. Apajalahden tytär Tarja (Valtonen) oli matematiikan opettajana vuosina 1971-77.

"Luokallamme oli kunnia viimeisenä vuosikurssina saada valkolakki päähänsä rehtori Anttilalta keväällä 1954. Hän oli erittäin arvostettu henkilö, jolla asemansa vuoksi ei ollut mitään järjestyksenpito-ongelmia. Hänellä oli oppitunneilla usein sotilas-tai papinasusteet yllään. Kaikki hänen oppilaansa muistavat sikarintuoksun, jota saattoi levitä koulun käytäville ja yllättää oppilaatkin. Tunneilla ei sentään savuteltu. Oppilaat kävivät tupakalla Engelinaukiolla. Oppitunnit uskonnossa, kirkkohistoriassa ja filosofiassa olivat asiallisia ja tempoltaan rauhallisia eikä niihin sisältynyt mitään erityistä dramatiikkaa."

Kirsti Ollila, os.Förberg ja Pertti Aula

" Tunne itsesi "


Vastuuvapauslauseke

Materiaali tällä sivustolla on luotu valtavan paineen alla ja liian lyhyessä ajassa eikä se siis täytä kaikkia niitä vaatimuksia ja tavoitteita joita halusimme toteuttaa työssämme. Tutustu artikkeleihin rauhassa ja hermostumatta. Tämä sivusto ei sovellu lapsille ja siksi sitä suositellaankin vain senioreille, mieluiten Tehtaanpuiston yhteiskoulusta valmistuneille. Tekijänoikeuden alainen materiaali sivustolla kuuluu tekijöille keitä he sitten ovatkin. Ponnisteluista huolimatta emme ole pystyneet paikallistamaan kaikkia oikeudenhaltijoita ja perikuntia ympäri maailmaa. Jos joku kokee itsensä loukatuksi, hänen tulee ottaa meihin viipymättä yhteyttä niin katsomme mitä asialle voisi tehdä. Kaikki yhteydet tämän sivuston ja muiden sivustojen kanssa ovat satunnaisia, hyvässä ja pahassa. Sivuston käyttö on vapaaehtoista ja sinua on varoitettu.

Yhteystiedot

Puh:       +358 40 5474452
E-mail:  
Kotisivu: www.tpyk.fi


Postiosoite:

Päivi von Kügelgen,
c/o DM-Database Oy,
Piispansilta 19 A 8,
02230 Espoo,
Finland


Yhdistyksen tilinumero:

FI91 5723 8120 2071 94