Tehtaanpuiston yhteiskoulun Joulumysteerio

Mysteerio

Jouluinen mysteerio näytelmä on tpyklaisen yhteishengen lukko


Kukaan ei varmuudella tiedä, miksi joulumysteerio ”Paimenet kedolla” ja ”Seimellä” kirjoitettiin ja esiintymispaikaksi valittiin alusta lähtien Mikael Agricolan kirkko, kivenheiton päässä koulustamme, Tehtaanpuiston yhteiskoulusta. Se tiedetään, että vaativan kirjoitustyön teki koulun ensimmäinen rehtori, pastori ja jääkäriupseeri Hannes Anttila. Ensimmäinen jouluevankeliumia mukaillut käsikirjoitus ilmestyi nimellä Simeoni ja se esitettiin joko vuonna 1948 tai pari vuotta myöhemmin.

Joulunäytelmä vaati alusta lähtien laajat resurssit. Jo esiintymispaikka oli vaativa; koulun ahdas jumppasali ei olisi siihen kelvannut. Mysteerioon kuului ja kuuluu paljon näyttelijöitä paimenista itämaan tietäjiin sekä Josef ja Maria, lausuntakuoro, laulukuoro, esilukija, tähtienkeli ja pikkuenkeleitä ja urkuri ja monia muita. Parhaimmillaan esiintyjiä oli yli sata; aluksi kaikki olivat koulumme omia oppilaita. Myös opettajat olivat innolla mukana, ohjaamassa, pukemassa, ohjelmia toimittamassa – ja myöhemmin näytelmän jatkoilla.

Mysteeriosta kasvoi joulunajan perinne, joka oli kuin meitä kaikkia yhdistävä niitti alkavalle koululaisten joululomalle. Sitä jatkettiin ensi vaiheessa siihen asti, kun koulumme vaikutti Eirassa ennen vaiheittaista muuttoaan Vuosaareen. seitsemänkymmentäluvun puolivälissä. Ylimääräisissä esityksissä kerättiin rahaa Agricolan ja Johanneksen seurakunnan vähäosaisille. Kerran esitystä olivat seuraamassa kaikkien kirkkokuntien piispat. Julkisuutta olemme saaneet monissa lehdissä.

Koulun muutto Vuosaareen aiheutti Joulumysteerion historiaan 25 vuoden tauon. Voimistunut senioriyhdistyksemme (Tehtaanpuiston yhteiskoulun seniorit ry) päätti 1990-luvun puolivälissä herättää näytelmän jälleen henkiin. Vain lyhyen aikaa harkittiin uuden ensi-illan järjestämistä Vuosaaren kirkkoon. Palattiin siis juurille Agricolaan.

TPYK:n Seniorit ry on yhteistyökumppaneineen järjestänyt perinteisen Joulumysteerion Paimenet kedolla ja Jeesuksen syntymä vuodesta 1996 lähtien. Kiitoksemme uudelleenlämmityksestä kuuluvat TPYK:n Pekka Pakkaselle. Yhteistyöstä ovat olleet mukana myös päiväkoti Onnelaa ja Elias-koulu, Tuuli Väistö-Heinonen sekä Markku Turunen. Mysteerion näyttelijät ovat kaikki omia tehtaanpuistolaisiamme ja hyvin uskollisia kunniatehtävälleen.

Siitä lähtien joulunäytelmä on esitetty vuosittain, lukuun ottamatta kirkon korjauksiin liittyviä pikku taukoja. Joitakin vuosia sitten valmistettiin mysteeriosta video. Sen takakannessa on luettelo viime vuosien uskollisimmista esiintyjistä. Heistä mainittakoon tähtienkeli Karin Långstedt, Maria eli Heli Laumola, Josef eli Jouko Kajanoja, paimenet Hannes Markkula, Gunnar Wederhorn, Matti Rännäli , Martti Ahlström ja Enzio Juutilainen, itämaan tietäjät Heimo Langinvainio, Deniz Bedretdin ja Ari Wan sekä koko työryhmän vetäjät Anna Palmunen ja Ermo Äikää.

Yhdistyksemme sielu ja pitkäaikainen puheenjohtaja Kimmo Aula on muuten laskenut, että tämän jutun kirjoittaja on esiintynyt Naatan-paimenen roolissa jo 26 kertaa, joista seitsemän kouluaikana. Se on ennätys. Yhdistyksen uusi puheenjohtaja Ragnar ”Ranccu” Lilius on innokas lausuntakuorolainen. Lisäksi hän on paikannut eri roolihenkilöitä näiden poissa ollessa.

Hannes Markkula

Joulumysteerio kuvina

Vastuuvapauslauseke

Materiaali tällä sivustolla on luotu valtavan paineen alla ja liian lyhyessä ajassa eikä se siis täytä kaikkia niitä vaatimuksia ja tavoitteita joita halusimme toteuttaa työssämme. Tutustu artikkeleihin rauhassa ja hermostumatta. Tämä sivusto ei sovellu lapsille ja siksi sitä suositellaankin vain senioreille, mieluiten Tehtaanpuiston yhteiskoulusta valmistuneille. Tekijänoikeuden alainen materiaali sivustolla kuuluu tekijöille keitä he sitten ovatkin. Ponnisteluista huolimatta emme ole pystyneet paikallistamaan kaikkia oikeudenhaltijoita ja perikuntia ympäri maailmaa. Jos joku kokee itsensä loukatuksi, hänen tulee ottaa meihin viipymättä yhteyttä niin katsomme mitä asialle voisi tehdä. Kaikki yhteydet tämän sivuston ja muiden sivustojen kanssa ovat satunnaisia, hyvässä ja pahassa. Sivuston käyttö on vapaaehtoista ja sinua on varoitettu.

Yhteystiedot

Puh:       +358 40 5474452
E-mail:  
Kotisivu: www.tpyk.fi


Postiosoite:

Päivi von Kügelgen,
c/o DM-Database Oy,
Piispansilta 19 A 8,
02230 Espoo,
Finland


Yhdistyksen tilinumero:

FI91 5723 8120 2071 94