Samuli Apajalahti 1920 - 2009

Apajalahti

Matematiikan ja luonnontieteiden opettajana v.1944 alkaen
TPYK:n rehtorina vuosina 1954-1977, mutta oli virkavapaalla 1973-77 OAJ puheenjohtajuuden takia.
OAJ:n puheenjohtaja v:sta 1973
Akavan puheenjohtaja 1976-82.
Filasofian maisteri, Kouluneuvos

Rehtorina ja opettajana hän oli joviaali pedagogi ja humanisti, joka kuunteli myös oppilaiden mielipiteitä ja tuli heidän kanssaan toimeen huumorin sävyttämällä mielenkiinnolla.

Hän oli oppikirjojen tekijä ja osallistui monin tavoin peruskoulun suunnitteluun.

“Monestakin TPYK:n opettajista vuosina 1960-67 voisi kirjoittaa. Ehkä eniten arvostusta koin Samuli Apajalahtea kohtaan, hänessä oli tietynlaista arvokkuutta ja karismaa. Tapahtui kirkkohistoriantunnilla vuonna 1966, VII B-luokka. Opettajan nimi oli muistaakseni Ranta, ihan sympaattinen mies. Minä ja jo edesmennyt luokkatoverini Jukka Putula emme kuitenkaan olleet kiinnostuneet opetuksesta – mikä oli tosi tyhmää, olihan aine ihan mielenkiintoinen. Sensijaan olimme keskittyneet täysin ristinollan pelaamiseen. Se on peli, jossa toinen yrittää saada 5 ristiä ja toinen 5 nollaa peräkkäin toisen parhaansa mukaan yrittäessä estää. Olin kääntynyt Putulaan suuntaan selkä puoliksi ulko-ovea kohti kokonaan peliin uppoutuneena, joten en nähnyt ovelle. Yht'äkkiä havahduin luokassa syntyneeseen täydelliseen hiljaisuuteen, kohotin päätäni ja näin kookkaan hahmon vieressäni! Apajalahti ei sanonut sanaakaan, hetken tilannetta katsottuaan kääntyi ja käveli ulos luokasta. Tästä tapahtumasta ei jäänyt minkäänlaista traumaa, ehkä kuitenkin ymmärsin, että ristinollan pelaaminen oppitunnilla ei ollut sopivaa.”

Harri Favorin, yo 1967


Vastuuvapauslauseke

Materiaali tällä sivustolla on luotu valtavan paineen alla ja liian lyhyessä ajassa eikä se siis täytä kaikkia niitä vaatimuksia ja tavoitteita joita halusimme toteuttaa työssämme. Tutustu artikkeleihin rauhassa ja hermostumatta. Tämä sivusto ei sovellu lapsille ja siksi sitä suositellaankin vain senioreille, mieluiten Tehtaanpuiston yhteiskoulusta valmistuneille. Tekijänoikeuden alainen materiaali sivustolla kuuluu tekijöille keitä he sitten ovatkin. Ponnisteluista huolimatta emme ole pystyneet paikallistamaan kaikkia oikeudenhaltijoita ja perikuntia ympäri maailmaa. Jos joku kokee itsensä loukatuksi, hänen tulee ottaa meihin viipymättä yhteyttä niin katsomme mitä asialle voisi tehdä. Kaikki yhteydet tämän sivuston ja muiden sivustojen kanssa ovat satunnaisia, hyvässä ja pahassa. Sivuston käyttö on vapaaehtoista ja sinua on varoitettu.

Yhteystiedot

Puh:       +358 40 5474452
E-mail:  
Kotisivu: www.tpyk.fi


Postiosoite:

Päivi von Kügelgen,
c/o DM-Database Oy,
Piispansilta 19 A 8,
02230 Espoo,
Finland


Yhdistyksen tilinumero:

FI91 5723 8120 2071 94